Terugblik op de Open Dagen 2006
Om de twee jaar organiseert de Vereniging Historische Zeilvaart Groningen begin november de Open Dagen - 2006 voor de zevende keer sinds 1996. Op vrijdag 10 november voeren ruim 20 historische zeilschepen in konvooi van de Oosterhaven door de stad naar de Hoge en Lage der A, om daar bij de andere schepen van de vereniging aan te meren voor de Open Dagen. Een imposant en zeldzaam gezicht.
Na drukke voorbereidingen op vrijdagavond werden zaterdagochtend de zeilen gehesen en de loopplanken klaargelegd voor het publiek. Wapperende zeilen en kramen met oude ambachten op de kade lieten oude tijden herleven, want dit was immers tot 200 jaar geleden de plek waar de toenmalige vrachtschepen hun ladingen losten en laadden.
Wapperende zeilen aan de Hoge der A - een zeldzaam gezicht.
De tjalken, aken en klippers van ruim 100 jaar oud zeilen nog steeds op de Nederlandse wateren - dankzij het enthousiasme van enkele jonge schippers in de jaren 60 - de oprichters van de Bruine Vloot. Tegenwoordig varen de schepen met gasten uit de hele wereld want de Bruine Vloot met zijn ruim 500 historische schepen is wereldwijd uniek. Onder de bruine dekkleden, waar vroeger de lading was opgeslagen, bevinden zich nu accommodaties voor gasten - knusse hutten en salons.
Tijdens de Open Dagen staan deuren en patrijspoorten open voor het nieuwsgierige publiek. Iedereen is welkom, koffie staat klaar en de schippers staan open voor alle vragen.
’s Avonds zijn de schepen verlicht en geven een fraai beeld tegen de achtergrond van de nostalgische grachtenpanden. Samen met een markt op de kades en tal van activiteiten met veel muziek zijn de Open Dagen altijd een reden om Groningen te bezoeken.
Opening door burgemeester Wallage
Zaterdag om 12 uur draait de A-Brug, de reddingboot "Gebroeders Luden" vaart door de brug met aan boord burgemeester Wallage. Tientallen scheepshoorens geven het signaal voor het begin van de Open Dagen. In de afgelopen 10 jaar is dit traditie geworden.
De "Gebroeders Luden" van de KNRM vaart door de A-brug, an boord burgemeester Wallage.
Reddingboot "Gebroeders Luden" tussen tjalken en klippers
Het reddingboot meert aan de Hoge der A tussen de tjalken en klippers. Wie wil kan aan boord komen kijken, de redders geven uitleg en verdelen informatiemateriaal. Ook vaart het schip enkele malen met gasten door de diepe ring. De KNRM is vaste gast op bij de Open Dagen.
De "Gebroeders Luden" aan de Hoge der A.
Na de "Prins Hendrik", de "Dorus Rijkers" en de "Bernard van de Leij" zijn de "Gebroeders Luden" het vierde KNRM-boot bij de Open Dagen.
Schoenerbrik "Jantje" naast Koftjalk "Voorwaarts Voorwaarts"
Net zoals vroeger liggen ook nu zeeschepen naast binnenschepen in de havens van Groningen. Koftjalken voeren naar Skandinavieë en Engeland. Het vaargebied van de Schoenerbrik "Jantje" is naast de Nederlandse wateren ook Bretagne.
De boegspriet van de Jantje is typisch die van een zeeschip.
Het enige dwarsgetuigde schip in de Groninger vloot heeft bijzonder op kinderen een grote aantrekkingskracht, want hier mag men klimmen tot hoog in de mast. Natuurlijk gebeurt dat veilig en onder begeleiding, maar voor kleine piraten blijft het een groot avontuur.
Schippers aan het werk
Door de zeilchartervaart blijven niet alleen de historische schepen behouden maar ook het eeuwenoude vakmanschap van het zeilen. Met deze schepen wordt van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar bijna elke dag gezeild. Ervaren schippers geven hun kennis door aan hun maten - de volgende generatie schippers. Ook vele maten komen uit het buitenland om in Nederland het zeilambacht te leren, want nergens ter wereld bestaan zoveel varende historische zeilschepen als hier.
Gehesen zeilen in de stad. De bemanning aan het werk. Aan boord van de "Jantje" kunnen gasten in de mast klimmen.
Wie wil, kan helpen om de zeilen de hijsen of te strijken - schippers en maten vinden het leuk om uitleg te geven. Ook zijn er steeds weer kleine wedstrijden in trossen gooien en fokhijsen.
De Open Dagen vinden plaats aan het eind van het zeilseizoen. De zeilen wapperen hier voor het laatst in het jaar. Direct na de Open Dagen worden ze eraf gehaald en de hele winter ergens droog opgeslagen.
Gezellige drukte aan boord en aan wal
Tijdens de Open Dagen stromen zo'n 5000 mensen door de Hoge der A. Kijken, luisteren, voelen, aanpakken, meedoen... Wie na fok hijsen, klimmen en trossen gooien honger krijgt vindt bij de kraampjes aan wal iets lekkers te eten.
Hoge der A in de zon en even later... een goede moment om ergens naar binnen te lopen en een kopje thee te drinken.
In november kan het natuurlijk snel koud worden als de zon achter een wolk verdwijnt. Toch waar meer dan 20 schepen liggen is alltijd ergens een warme plek te vinden, met koffie, thee of chocolademelk. Lekker warm in een knusse scheepssalon zitten en van de schipper verhalen horen over avontuurlijke zeiltochten hoort er ook bij.
Oude ambachten rond om de schepen
Bij de Open Dagen zijn ook tal van oude ambachten te zien. Naast het maken van klompen, manden en netten is ook te zien hoe zeilen gemaakt en gerepareerd worden.
Bij elke Open Dag een vast onderdeel: oude ambachten horen bij oude schepen.
Rondvaarten met de Shipdock III
De Shipdock III is de hele dag met rondvaarten bezig. Iedereen mag mee. Vanaf het water gezien zijn de Open Dagen nog veel leuker...
De Shipdock III maakt rondvaarten. De KNRM geeft uitleg aan boord van de reddingboot de "Gebroeders Luden"
Alle foto's van de Open Dagen op deze website zijn van Koos Boertjens. Op zijn website vindt u nog meer foto's van de Open Dagen en ook van andere evenementen in de Provincie Groningen.

2007 organiseert de HZG samen met haar partners de Groninger Winterwelvaart
De Open Dagen zijn in de afgelopen 10 jaar steeds een succes geweest. Het organiseren begint al in het voorjaar en loopt het hele jaar door, ook tijdens het zeilseizoen. Dat is heel moeilijk voor zeilschippers want elke persoonlijke afspraak in Groningen betekent een logistiek probleem. Even van midden op het Wad naar een afspraak bij de gemeente kan gewoon niet. Omdat de schippers voor de organisatie van de Open Dagen steeds de hulp nodig hebben van iemand die regelmatig "aan wal" is, hebben ze in 1998 besloten, de Open Dagen slechts om de twee jaar plaats te laten vinden.

In de zomer 2007 werd besloten een samenwerkingsverband met de Stichting Groninger Welvaart en het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan te gaan. Samen gaan wij in 2007 - dus deze winter al - de WinterWelvaart organiseren. De WinterWelvaart vindt 6 weken later plaats als de Open Dagen, namelijk het laatste weekend voor kerst.

Samen met onze partners zullen wij in staat zijn om dit evenement elk jaar te kunnen organiseren. Omdat meer mensen aan de slag kunnen, wordt de WinterWelvaart groter dan de Open Dagen ooit hadden kunnen zijn. Er komen dus veel meer activiteiten rond om de schepen. Er worden lezingen georganiseerd en er kunnen veel meer concerten en tentoonstellingen aan boord plaats vinden. Ook komt er een kerstmarkt in de buurt van de schepen. De WinterWelvaart zal bovendien dubbel zo lang duren als de Open Dagen, namelijk 4 i.p.v. 2 dagen.

Wij verheugen ons op deze groei en zijn benieuwd naar de reacties van het publiek.
De Winterwelvaart 2007 vindt plaats van 20.12. tot en met 23.12.2007.
design en programmering: www.bohnstedt.nl